Till dig som tycker att feminismen och antirasismen gått för långt och som med all säkerhet är vit medelklass.

Situation: Du bara måste måste  MÅSTE få säga negerboll. Vi bor väl i ett fritt land och du har alltid sagt negerboll.

Långt svar: Du är vit och har inte mandat att säga en sån sak för att sen bli kränkt när någon säger emot dig. Du kan aldrig sätta dig in i en svart persons erfarenheter. Du är vit och därmed automatiskt i maktposition, vare sig du vill eller inte. Dessutom är det allmänt doucheigt att propsa på att få säga något som en annan dagligen får kämpa med – att bli bedömd för sin hudfärg inte sin person.

Kort svar: du är i maktposition och har inte tolkningsföreträde.

Situation: Du har dragit ett homofobiskt skämt och några blir arga. Du känner dig kränkt för det var ju bara ett skämt.

Långt svar: Ett skämt friköper dig inte från att säga vad som helst. För hbtq-personer är skämten kränkningar som de tvingas stå ut med på daglig basis. Tänk dig själv hur det måste kännas att aldrig få bli arg, kränkt eller ledsen på riktigt utan att få det verbala knytnävsslaget ”DET VAR JU ETT SKÄMT; SLAPPNA AAAAV” i ansiktet varje gång.

Kort svar: Du är i maktposition och har inte tolkningsföreträde.

Situation: Du påstår att du inte är rasist men säger något rasistiskt ändå. Några blir arga och du blir kränkt.

Långt svar: Jag förstår att det är jobbigt att bli kallad rasist, du som till och med har några kompisar som är invandrare. Problemet är att du agerar under strukturer som är svåra att se för att du är vit och för att du aldrig funderat på VAD du säger. Det kan hända oss alla, men blir du kallad rasist är det bra att fundera över varför. Lyssna är ett bra ledord.

Kort svar: Du är i maktposition och har inte tolkningsföreträde.

Situation: Du tycker att feminismen/antirasismen gått för långt. Vi har det ju bra som vi har det, varför ska vi krångla om nya lagar och regler och förbud?

Långt svar: Att behöva maka på sig när man själv sitter så bra på den höga hästen är alltid jobbigast för den som sitter allra bekvämast. Men utveckling och förändring är enligt demokratiska grupperingar (antirasister och feminister alltså) för de mindre lyckligt lottade, de som blir diskriminerade på grund av kön klass och etnicitet. Att allt ser bra ut på papperet eller för att DU har det bra innebär inte att alla har det bra.

Kort svar: Du är i maktposition och har inte tolkningsföreträde.

Situation: Du tycker att hen är ett jättelöjligt ord. Plus allt annat trams om könsroller och kvinnor och män. Vi är ju skapta för att vara män och kvinnor. Vi är bra på olika saker och ska inte hålla på och tvinga in folk till att göra vad de inte vill.

Långt svar: Vi tvingas in i könsroller från att vi är små. Under hela uppväxten och hela vuxna livet blir vi uppmuntrade när vi följer vår könsroll. Bryter vi mot den blir vi straffade. På så sätt blir Bosse utskrattad när han kommer till jobbet i kjol och Britta får äcklade miner när hon visar upp sig utan rakade armhålor. Alla trivs inte i könsroller, speciellt inte de som förlorar mest på dem. Läs: kvinnor och transpersoner.

Kort svar: Du är i maktposition och har inte tolkningsföreträde.

Frågor? Inte? då slutar vi vara rasister och antifeminister nu då? Bra!

Annonser