Vet ni om att det håller på att gå åt helvete med landsbygderna? Att det här med ”levande landsbygd” inte är mer än tomma ord? Vet ni om det? Att små skolor riskerar att stängas ned för att – som kommungubbarna och tanterna så pedagogiskt säger – om barnen får komma in till en större skola, blir kvaliteten på undervisningen större. Huh? Hur då? Finns det över huvud taget belägg för det?

Det fattar väl alla att det handlar om att spara in på pengar – och i vanlig ordning är det alltid vård, skola eller omsorg som får dra det kortaste strået. Denna gången blev det skolorna.

Jag är så less på all centralisering och storstadsfokus. Så less på att det alltid ska sparas in på det som egentligen behöver störst resurser. Vi på landsbygden har större behov av bil. Vad gör man? Tar bort en massa mackar, så att vår bensinkostnad blir ännu större. Vi har större behov av skolskjuts. Vad händer? Barn får åka omväg på över en timme, för att det ska samåkas och sparas in på pengar.

Vänsterpartiets senaste budgetförslag är också att slopa rotavdraget. Ja, förslaget är troligtvis ganska klokt – i Stockholmsområdet – där en villaägare troligtvis inte är så där fantastiskt fattig. Men här ute på landsbygden kan man få en 200 kvadratmeters villa för 700 000. Självklart kan ingen fattig människa ha råd med det heller. Men troligast är att en medelsvensson har råd i alla fall. Varför ska denna inte få ha rätt till rot-avdrag? För många ombyggnationer – till exempel våtrum, behövs fackman till arbetet. Satsa på att slopa det förhatliga rut-avdraget i stället. För, till skillnad från att lägga våtrumsmatta, kan var människa grabba tag i en dammsugare och städa upp sin egen skit.

Det är inte största problemet, verkligen inte. Självklart bör hyresrätter prioriteras. Det finns ju dom som varken har jobb eller bostad. Men att det för den skull inte ens finns en tillstymmelse till fokus på dem som bor utan för städerna, säger en del om hur vi väljer att prioritera. Ska jag behöva rösta på Centerpartiet för den sakens skull? Aldrig i livet. Jag kräver bara lite förståelse, lite mindre jävla navelskådande och lite mer blickande utanför stadsregionerna.

Vi har naturresurser här vet ni. Välskötta åkrar, glada får, kossor och grisar. Om den här världen ska må bättre, är det fan dags att inse att det är landsbygderna och småproduktioner det ska satsas på. Byskolor. Lokala slakterier. Subventioner. Jobb.

Landsbygden är bäst. Om man satsar på den, blir Sverige ett ännu rikare land.

Annonser