Jag har tittat några gånger på det gudsförgätna realityprogrammet Big Brother (varför fastnar man alltid framför skit-tv?) Eftersom jag ibland lever i en liten bubbla där fåglarna kvittrar och solen skiner och alla är snälla mot varandra, blev det naturligtvis en chock att se dessa människor mobba varandra, skrika åt varandra och ägna sig åt misogyni och rasistiska uttalanden. Det finns en man i huset som heter Rodney. Han beter sig som ett svin. Hans mål är att ligga. Skitsamma om han respekterar kvinnorna eller inte. Hans mål är att ligga. Utöver det pratar han nedsättande om kvinnor. Killen är ett regelrätt svin. Jag hörde honom själv säga ”Jag är ett svin, men jag får i alla fall ligga”. Och det värsta med det uttalandet är att det är sant. Svin får ligga. Svin får ligga bra mycket mer än snälla killar.

Att det beror på könsroller råder väl inget tvivel om. Kvinnor som dras till män som beter sig lite hur de vill, som uttalar sig lite hur de vill, finns det gott om. Kanske handlar det också om kvinnors rädsla att bli nobbade om de inte släpper till. I kvinnans könsroll ingår inte att hon ska bli nobbad, det ska vara tvärtom. Hellre då att hon låter sig ”neggas” och skratta när han tar tag i hennes handleder och knuffar ner henne på sängen (en händelse jag såg igår). Hellre tar hon risken att bli förnedrad än att riskera kallas feministsvin.

Nu ska det här vara underhållning. Underhållning får inte likställas med folkbildning a la public service. Men det gör mig också ganska ledsen. Nog för att Big Brother-deltagarna är fria att göra vad de vill där inne, men upplägget bäddar också för att vi ska få se just såna här grejer. Senast skickades några killar in i något som kallades Oasen. Där satt ett gäng uppklädda (eller nedklädda beroende på hur man väljer att se det) kvinnor vars enda syfte var att behaga dessa killar. Därefter skulle de besluta om vem av dessa kvinnor som skulle få bli en av deltagarna. Det ger en klar vink till alla där ute att den kvinnan som inte är road av att ställa upp på lekar på männens villkor, är heller inte någon som är kul.  Ett steg framåt för TV11:s  tittarsiffror. Två steg bakåt för feminismen.

Män som behandlar kvinnor som skit är intressanta. De får respekt av både kvinnor och män. Kvinnor som låter sig behandlas som skit av dessa män får respekt av männen. Kvinnor som inte låter sig behandlas som skit får inte respekt. På sin höjd leder det till att svinet inte ger sig förrän han fått henne på rygg, därefter är hon inget att ha. Alternativt kallas hon feministsvin. Snälla män får inte gärna respekt av svinen. De kvinnor som är intresserade av de snälla männen, får snart två händer kring sina handleder och en knuff ner i sängen, och sen är hon såld till svinet.

It’s a pig’s  world och jävlar vad tydligt det blir i Big brother.

Annonser