I gårdagens avsnitt av tv-serien House var patienten en man som var tvungen att säga sina tankar högt hela tiden, och därmed tala sanning i alla avseenden. Således var det första han sa när den (enda) kvinnliga läkaren i Houses läkargrupp steg in, att henne ville han sätta på. Samma sak upprepades när chefen steg in.

Jag tittade frågande på Herr Kurry och undrade om det verkligen var det första män tänkte på när de såg en kvinna. Huruvida hon var påsättningsbar eller inte. Herr Kurry dementerade. Men om det verkligen är sant att män tänker så, så stämmer ju alla fördomar om att män är djur. Om det nu inte är sant att större delen av manssläktet inte gör det, så är det ganska mansdiskriminerande skildring i House. Eller bara något man får förvänta sig i amerikansk tv-produktion. Följdfrågan är naturligtvis också om det första kvinnor tänker på när de ser en man, om han är tillräckligt snygg för att sättas på eller inte. Och följdfrågan på DET är såklart, skulle det skildras i en tv-serie?

Jag älskar serien House. Men det finns något i hela upplägget som stör mig. (Förutom det sedvanliga om den den enda snygga, unga kvinnan i läkargruppen, som kompenseras med en kvinnlig chef, eller den enda svarta mannen i läkargruppen då.) Vad House hatar mest hos människor är hyckleri. Själv säger han vad han tycker, rakt ut. Politiskt korrekt eller inte. Oftast inte. Men för politisk inkorrekthet argumenteras ofta att man bara säger som det är, man beskriver verkligheten som den ser ut, inte som den ska se ut. Det tråkiga med det förespråkandet är att de flesta faktiskt bara förespråkar den där normen som de inte orkar tänka på att de lever i. Alternativt förnekar att det över huvud taget är en norm. Normen om att män ursäktas för att de bara tänker på sex och ogenerat spanar in kvinnors rövar. Därmed faller inte politisk inkorrekthet inte inom ramen att kvinnor får spanar in mäns rövar. Det är aldrig intressant. Politisk inkorrekthet baseras alltid på mäns privilegium. Således får kvinnor finna sig i att inta rollen som den moraliska, skitsnygga och snälla kvinnan. Politisk inkorrekthet är för vissa (jag säger inte alla) bara en charmig ursäkt att fortsätta vara en mansgris. Politisk inkorrekthet i framför allt tv är inte att tänja på gränserna för vad kvinnorna får göra. De finns bara där för att vara ett alibi, eller något snyggt att titta på.

Slutsats: Politisk inkorrekthet är i vissa avseenden faktiskt inte något annat än förklädd reaktionär syn på omgivningen och oförmåga att tänka outside the box. Således blir serien House en god intention och underhållande, men påfallande ofta bara en stereotyp bild av mannen som gör som han vill, och den indignerade kvinnan som får sin röv synad.