Starka kvinnor. Stärkande för kvinnor. Vi måste hjälpa till att stärka kvinnor. Begreppet den starka kvinnan är egentligen ganska etablerat. Inte lika ofta hör man begreppet stark man eller att man måste stärka männen. Och det är väl inte så konstigt om man kliver tillbaka i historien. Men det är också ganska tydligt att man inte självklart definierar en kvinna som stark. Nej, hon måste förtjäna den titeln. Hon måste ha gjort något extraordinärt. Exempel på det är att ha skaffat sig en prestigefull yrkestitel, att hon har ett självförtroende som kostat henne åtskilliga kvinnliga fiender, att hon vågar ta i där det behövs, ha gjort eller gör något stort för mänskligheten, eller att hon inte gråter vid en motgång.

En stark kvinnas egenskaper är oftast inte förknippat med de traditionellt kvinnliga. Undantaget är romantiska komedier till exempel Legally Blonde som handlar om en blond jurist med förkärlek till mode och djur. Hennes kvinnliga tänkesätt och intresse för kläder blir hennes vapen – hon är en stark kvinna trots de uppenbara kvinnliga intressena. Who would have thought?

Många feminister brukar gärna kritisera den kvinnan som inte lever ekonomiskt självständigt, eller som förlitar sig på att hennes kille gör allt det där hårda, manliga, så hon slipper. Jag föraktar gärna själv kvinnor som inte vågar smutsa ner sig eller som inte vågar gå ut utan smink. Hon förstör för oss andra kvinnor. Vi som vill vara starka och självständiga. Kvinnor får inte vara som de vill. Varken för kvinnor eller för män. Trots att vi slår ifrån oss och protesterar när det kommer på tal, så är det ju precis så det är. Kvinnor ska vara starka, annars förstör de för andra kvinnor. Vi har så mycket mer att förlora. En kvinna som är dålig på bilkörning representerar alla kvinnor. En kvinna som ljuger om en misshandel eller en våldtäkt blir alla kvinnor. En kvinna förstör för alla kvinnor. Därför är det så viktigt att få in kvinnorna i samma led. Det kostar oss så mycket. Feminister är väl medvetna om det. Vi får inte sjabbla bort det lilla vi har! 

I wish, I wish, I wish a was born a man. So I could learn how to stand up for my self, sjunger Martha Wainwright.  En man som visar sina känslor, våga dricka färgglada drinkar och stå famför spegeln längre än sin flickvän får höga poäng av moderna kvinnor. Men en mans styrka tas så för given att, oavsett om han gråter om nätterna över ångesten att upprätthålla bilden av den starka mannen, man aldrig behöver sätta några etiketter på honom. Man behöver inte granska honom, hylla honom, politisera honom. Man behöver aldrig tvivla på om han orkar bära upp den hedersvärda egenskapen styrkan. Den är intakt. Han förlorar inget på att vara ödmjuk, snäll och väluppfostrad.

Att stärka kvinnor är bra. Att bättra kvinnors självförtroende är bra. Att lyfta fram starka kvinnor är bra. Men det kan samtidigt leda till fortsatt
 prestationsångest  hos och stigmatisering av kvinnor som faktiskt inte är starka. Att inte ta kvinnors styrka för given är att aldrig låta det vara ok för henne att själv vilja stanna kvar i eller kliva ur offerrollen. Men att inte låta kvinnan vara svag är att lämpa över ett stort lass självhat på henne.