Fotbollsfrun är totalförändrad. Till det sämre.

Jag säger ingenting om varför vissa inte vill kalla sig feminister, även om jag är sjukt trött på de saggiga förklaringarna (feminismen har fått sån dålig klang, jag kallar mig humanist, feminister är manshatare, vi är ju jämställda i Sverige).

Det jag säger någonting om är när förklaringarna går ut på att medvetet missförstå.

Fotbollsfrun påpekar gärna hur fantastisk hennes kille är som tar hand om deras barn och steker köttbullar. De lever jämställt i sin familj (vilket jag vägrar tro på eftersom Fotbollsfrun också gärna påpekar hur hon älskar att städa och tvätta och inte orkar tänka på VARFÖR hon gör det) och därmed tycker hon det är onödigt att etikettera sig som feminist.

Jag måste då fråga vad i hela friden det har med feminismen i sig att göra? Vår familj strävar efter jämställdhet och vi lever så jämställt vi kan, ska jag sluta kalla mig feminist för det, för att VI är jämställda? När kokades allt vad feminism står för, ner till kärnfamiljens problematik? Vad hände med löner, rättigheter, våldtäkter och misshandlar? Vad hände med strukturer och sexism? Varför är det så svårt att se utanför sig själv?

Det är feministerna som tagit dig dit du är i dag, Fotbollsfrun. Pissa inte på det genom att ta kort på din kille som steker köttbullar, som någon slags kompensering för de veckor han var borta och spelade fotboll när du var ensam hemma med en nyfödd, och mena att så länge ni är jämställda så behöver man inte vara feminist.

Det spelar ingen roll om du är en stark kvinna eller opryd och befriad, så länge du kallar feminism som ”ett evigt bjäbbedibjäbb på könstruten och jag orkar inte lyssna.” Jag är så jäkla less på översittarfasonerna, de fullkomligt oförstående översittarfasonerna som går ut på att man skiter i allt så länge JAG har det bra, så länge JAG är nöjd. Jag är så jäkla less på folk som tror att välfärd är något man väljer, och när man hamnat inom de fyra fint inredda väggarna så är man fri från ansvar.

Säg inte att du inte behöver kalla dig feminist med förklaringen att NI lever jämställt, snälla Fotbollsfrun. Det är ungefär som att säga att världen är rättvis, jag har ju flera miljoner på banken.