I serien Familjen Annorlunda på tv4 fyllde en lillasyster fem år och hon skulle ha prinsessparty. (vilka pretentioner ungarna har nu för tiden. När jag var liten räckte det med saft och bullar)Storasystern definierade en prinsessa med att hon ska ha klänning, vara jättefin i håret, sminkad och vacker. Vidare skulle hon vara mycket snäll och uppföra sig.

Jag ska förbjuda alla prinsessböcker som sätter griller i huvudet på små flickor och som går ut på att hon ska vara vacker och passiv och väluppfostrad. Sen ska jag skriva en egen bok om en prinsessa som är alldaglig, har rufsigt hår, glest mellan tänderna och med oömma kläder. Hon ska vara frejdig och vild och galen. Vidare ska hon ta saker i egna händer, det vill säga, klättra ner från det där höga tornet, leta upp prinsen själv och säga likt Alfred i Emil i Lönneberga Hörrödu det där med giftermål – jag tror vi skiter i det va?

Sen skulle prinsessan fortsätta ha rufsigt hår, vara vild och galen och ha och glest mellan tänderna. Eftersom fokuset skulle ligga på en handling om hennes roliga liv som hon styrt upp alldeles själv – skulle det helt enkelt inte finnas plats att beskriva hennes yttre. Och det skulle då inte vara relevant att berätta om prinsessan var vacker eller inte.

Fy fan vilken bra bok det skulle bli.