Britney Spears gör comeback. Den där trasan sparar ut sitt hår och i dokumentären For the record om hennes utflippande ska hon förklara varför hon betedde sig som hon gjorde. Det är min gissning i alla fall. En del av hennes comeback är en dokumentär innehållande en enda lång ursäkt. En förklaring.

Jag som inte var ett dugg förtjust i den tidiga Britney fattade tycke och empati för henne när hela världen började hata henne. När hon blev dirty. Började det månne med att hon blev med barn och folk insåg att hon inte var oskuld? Eller vad var det som var så farligt? I trailern sitter hon med hakan i handen och säger ”Im a smart person. What the hell was I thinking?” När hon gjorde vad? När hon spydde inför fotografer? När hon visade sig inte ha trosor under klänningen? (Vad i helvete hade fotografen där nere att göra?) När hon rakade av sig håret? Tatuerade sig? Exakt VAD är det hon gjort som inte legitimerat en manlig rockstjärna? Troligtvis är hennes misstag att hon är kvinnlig stjärna. Oskulden blev white trash. Till råga på allt blev hon en dålig mamma. Istället blev fadern till hennes barn Kevin Federline drömpappan nummer 1 i tidningarna. Han tog hand om de stackars övergivna barnen när Britney var upptagen. Säg den mamman som i skuggan av mannens karriär skulle blivit upphöjd till skyarna när hon tog hand om hans barn?

Vidare sitter jag och funderar på om en manlig puritan som flippat (medias tolkning, inte min) skulle få ett program där han förklarade sig? Skulle han från början bli hatad så som Britney blivit? Och skulle han be om ursäkt för det? Nej, jag tror att han skulle bli förklarad som en som går sin egen väg, inte som en som sviker en hel värld. Inte som en som betraktas som allmänt gods, eller som bara är betrodd att moralisera över.

Fast Britney har från början varit en produkt. Ett paket med tillhörande förutfattade meningar. En sådan produkt tillhör egentligen pöbeln. Pöbeln och media. Den som på något sätt bryter mot reglerna får stå sitt kast.

Så Britney, what the hell were you thinking?!