Nour El Refai skriver på Newsmill om avsaknaden av kvinnor i Humorsverige. Det är läsvärt, så läs det. Det jag reagerar mest på är kommentarerna. Det är häpnadsväckande. Inte bara för att de som tycker Nour är fånig är män, att de kör med de mest pinsamma flosklerna om  att kvinnor inte är roliga, män är. Utan för att deras totala brist på förståelse och läskunnighet.

För det första skriver någon om att kvinnor faktiskt har större utrymme i modevärlden. Vad det har med något att göra, skulle jag gärna veta. Flera andra skriver att Nour minsann inte var ett dugg rolig i melodifestivalen. Vilket tydligt visar att man inte har en aning om vad Nour medverkat i efter det. Man har dömt ut henne efter ett framträdande. Man tycker att man fått vatten på sin kvarn. Nour är inte rolig. Läs: Kvinnor är inte roliga.

Andra tycker att det såklart är feministiskt dravel. ”Om jag inte tycker kvinnor är roliga, varför måste jag skratta för?” ”Allt detta tjat om patriarkat” ”Det finns visst kvinnliga stå uppkomiker” ”Jaja, det är alltid oss män det är fel på”

Nour jobbar på SVT. Hon om någon borde veta hur det är. Varför klappar man henne på huvudet och påstår att hon överdriver? Varför detta ständiga dumförklarande? Jag tror att de flesta kvinnor skulle skriva under på att människor överlag skrattar mer åt män än åt kvinnor. Hur många kvinnor har varit med om klassikern, dvs dragit ett skämt som ingen skrattar åt, för att sekunden senare höra liknande skämt av en man och alla skrattar? Hur många kvinnor har fnissat åt mäns skämt, fast det egentligen inte tycker de är ett dugg roliga? Hur kan man bara påstå utan någon som helst grund att män är roligare än kvinnor? Hur då? Varför då? Det säger ganska mycket att de som i kommentarerna som håller med Nour är kvinnor, medan de som inte gör det är män. Hur kan det fortfarande vara så provocerande att tala om könsmaktordning?

Skämt av män är normgivande. Skämt av kvinnor, med kvinnlig synvinkel är något nytt. Något som inte skrattats åt i alla år. Per automatik blir typiskt kvinnligt inte roligt, ingen igenkänningsfaktor. Det blir bara…kvinnligt. Babben Larson är en hyllad stå uppkomker. Hon har vunnit priser. I många år har hon varit populär. Hur kommer det sig att inte nya kvinnliga stå uppkomiker tagit hennes plats? Min gissning är att Babben inte är typiskt kvinnlig. Hon skämtar på manligt vis. Igenkänning. Därför får hon vara kvar.

Män får många chanser. På en kvinnlig komiker går det hundra manliga. Män får kalla tjejer för horor på scen och fortfarande ha kvar sin status. En kvinna får inte visa brösten för då sextrakasserar hon. En manlig stå uppkomiker representerar det roliga. En kvinna som inte är rolig representerar ALLA kvinnliga stå uppkomiker.

Personligen ogillar jag humor som anspelar på sex bara för att det anspelar på sex. Mest för att det är så billigt.  Så länge det inte finns en allvarlig underton, eller något man med skämten vill säga skrattar inte jag. Män skämtar om kukar och sex och alla asgarvar. Inklusive kvinnor. En kvinnlig kommentator skrev något intressant. ”När en kvinna däremot ska dra ett grovt sexskämt är det inte roligt längre för 1) kan hon verkligen säga så utan att vara en slampa och på kuppen göra sig sexuellt tillgänglig och 2) shit, tänk om hon menar allvar?” När en kvinna ger sig in på andras territorium uppstår förvirring. När en kvinna gör det på ett smart sätt uppstår ännu mer förvirring och man hamnar i facket feministisk propaganda. Med en fingerknäppning är man reducerad till något att klappa på huvudet. Det man försökt säga är för länge sen överröstat av kränkta män. Ge fan i vårt territorium.

P.S Jag har undvikit ordet struktur i inlägget, mest för att ordet provocerar. Jag hoppas ni fattar att det är nyckelordet som genomsyrar hela debatten. Strukturer.