Jag hamnar ibland framför den egentligen sanslöst dåliga dokumentärserien Färjan på kanal 5. Där får vi följa några anställda på finlandsfärjan Cinderella som slåss med fulla människor, tillfångatar blottare och lagar mat åt hungriga pensionärer.

Kvällens avsnitt avhandlade bland annat workshop i raggning, vad jag tror är såkallad Pick up-metod baserad på boken Spelet skriven av Neil Strauss. Där skulle några killar lära sig hur man lättast raggar upp en tjej med diverse öppningsrepliker. Allt enligt reglerna man agerar, kvinna är passiv. Vid första anblick kan det ses som patetiskt, sexistiskt och fullkomligt omodernt. Vid andra anblick har tyvärr inte min bild av denna metod ändrats något, mer än att man tycker synd om killarna som lite tafatt försöker vara lite roliga inför totalt oförstående tjejer.

Den här kursen är bara lite moderniserad. Förr bjöd man flickan på en drink och frågade om hon ofta brukade gå hit. Nu frågar man om tjejen gillar tacos eller vem hon tror får ligga mest – trummisen eller basisten. Det tydligt manshauvinistiska har lite slarvigt klätts om till den tokroliga spjuvern. Manshauvinism är det likafullt om än mer eller mindre omedveten hos killarna. Mannen är hela tiden den som agerar. Det är vad hela kursen bygger på.

När man pratar om spelet som pågår män och kvinnor emellan får man ofta höra att män egentligen ogillar kvinnor som inte tar egna initiativ, eller som inte vågar ragga själva, eller som väntar på att få bli uppvaktade. De vill ha kvinnor som agerar. En metod som Pick up som enbart går ut på att män ska bli bättre på att få kvinnor på krogen motsäger dessa åsikter, för uppenbarligen finns ett sug både hos män och kvinnor att mannen ska vara den som tar initiativ. Den sägs vara en bra början för den blyge killen att närma sig en kvinna. Fin tanke kanske. Eller totalt reaktionär, beroende hur man ser på saken. Det borde finnas sug efter raggningskurser för kvinnor också som i århundraden varit de som snällt fått vänta på en man som vill rädda henne. Och speciellt om det nu är så att män egentligen inte vill vara de som alltid tar initiativet.

Hmm. Jag tror jag ska skriva en bok.

Annonser