Idol är ett speciellt koncept. I juryn sitter personer med anmärkningsvärda CV:n. Vilket de gärna hävdar själva också (Madonna är en sååå trevlig person privat). De tar sig rätten att bedöma hur man ska se ut. Man får cred om man är söt och snygg. Sticker man ut hör man inte hemma i idol. Fast man kan gärna göras narr av. Den som vinner Idol blir en marionettdocka som det egentligen aldrig går riktigt bra för. Det vet alla. Alla vet också att skulle Håkan Hellström söka till Idol skulle han såklart inte komma med för han kan inte sjunga rent. Han är inte en Idolmarionett. Det vet också alla som nån gång sett Idol.

Förutom Lars. Han hade tydligen inte fattat att Idol inte tar hänsyn till om man är en fantastisk låtskrivare, om man är lite speciell eller om man egentligen inte alls vill styla om sig för att passa in i en mall. Han sökte till Idol men hävdar bestämt att han inte vill vinna. I de senaste två numren har han spexat. Laila i juryn blev förbannad. Han gör narr av Idol. Folk hyllar. Jag är mest förbryllad. För mig är det ingen nyhet att Idol endast är en kommersiell maskin. Det handlar om ett varumärke. En popstjärna som sjunger trallvänliga låtar. Inget annat. Tråkigt för Lars att han trodde så gott om Idol. Hur sjutton trodde han att han skulle kunna vara sin egen genom hela programmet? Finns det någon som faktiskt tror att deltagarna har något att säga till om? Visst det är roligt det han gör, att han vågar sticka ut, men det känns som att kasta pärlor för svin.

Han är duktig som fan. Förtjänar att få sina låtar upptäckta. Men att gå via Idol är en konstig sak om man så starkt motsätter sig att bli reglerad, bestämd över eller omstylad. Idol är smutsigt och jag förstår inte varför jag tittar. Men jag vet i varje fall vad allting handlar om egentligen och det är Money, Money, Money. Inget annat.

Myspace Lars. Fortsätt med Myspace. Det är så man lanserar sig själv. Jag hoppas det kommer gå bra för dig och din musikkarriär. Idol kommer fortsätta som det är och de riktiga artisterna bojkottar det. På riktigt. Det vill säga, genom att inte söka.

Annonser